Pivovar Starobrno slaví významné výročí

Málokterá z brněnských firem se může chlubit tak dlouhým trváním s tradičním produktem, bez přetržky výroby, pádu či poklesu zájmu, jako Pivovar Starobrno. Letošní rok je pro něj i starobrněnské pivo, které nezměnilo název od roku 1872, jubilejním, sto padesátým.

Pivo ze Starého Brna se původně vařilo kousek odtud, u sousedů v klášteře. Počátky brněnského pivovarnictví zde sahají hluboko do historie. Roku 1243 uděluje král Václav I. Brnu městská privilegia. Nechybí i právo vařit pivo. V roce 1323 královna Eliška Rejčka zakládá klášter cisterciaček. Dva roky poté je zde i pivovar. Jeho poslední majitelé se ve vzpomenutém roce 1872 rozhodli postavit nový, v blízkém sousedství, kde se nachází dodnes.

Současný moderní pivovar ctí tradiční výrobní postupy, při užití nejlepších moravských a českých surovin. Jeho produkty mají řadu ocenění. Jsou i novinky, z nichž roste nová tradice. Příkladem je zdejší zelené pivo, pravidelně čepované o Velikonocích, na Zelený čtvrtek. Letos bude v nabídce již po sedmnácté. Třebaže v posledních dvou letech ovládla veškeré dění epidemie, i za této situace si ke svým příznivcům, byť komplikovaněji, cestu našlo.

Zelené pivo z Brna se připravuje podle stejné původní receptury, z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele, tradičním způsobem na dva rmuty. Receptura bylinného výluhu je tajná, vzniká z několika druhů bylin přímo v pivovaru. „Musíme hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace. Přesné dávkování koncentrovaného a silného výluhu je od začátku výrobním tajemstvím“, uvedl sládek a manažer kvality Jiří Brňovják.

Věřme, že letošní Velikonoce budou již probíhat bez restrikcí zapříčiněných epidemií, jako nejvýznamnější křesťanský svátek i tradiční oslava příchodu jara. Na Zelený čtvrtek (14. dubna) v řadě restaurací nejen v Brně a na Moravě, ale i v Čechách a na Slovensku, bude na čepu pivo barvy jara. Symbolické přiťuknutí s přáním na zdraví, snad odvane dlouze se vlekoucí období „vlády covidu“ jasně zelenou tečkou. Současně by mělo být vykročením do oslav 150. výročí Pivovaru Starobrno.

Jaroslav Štěpaník

Sládek a manažer kvality Jiří Brňovják.

Autor článku: Fotografie:
Pivovar Starobrno

Štítky

2023anketaarcheoskanzenarchitekturaarmádaarmáda ČRastronomiebaletbásněbásníkbibleBoskoviceBrnoČeská filharmonieČeská televizeČeské BudějoviceČeský rozhlas BrnocestováníChorvatičinohracizinciČTKCzech Press PhotodětidivadloDivadlo BarkaDivadlo Bolka PolívkyDivadlo Husa na provázkuDivadlo na OrlíDivadlo PolárkaDivadlo RadostdopravaekonomikaelektroexkurzefestivalFilharmonieFilharmonie BrnofilmfinancefolklórfotografiefotožurnalismusGlosaGrand PrixGrand Prix BrnohantechasičiHasičský záchranný sborhistorieHodonínhokejHorácká galeriehrad Veveříhrady a zámkyhudbahudba JanáčekJAMUJanáčekJanáčkova akademie múzických uměníjazzjubilantjubilantkakabaretKarel OurodaKlub LeitnerovaknihakočkykomedieKomorní opera HF JAMUkoncertkonferencekritikakvětinyléčbalidové uměníliteraturalodní dopravaLuhačoviceMagistrát města BrnaMasarykova univerzitamaso uzeninyMendelova univerzitaměstská částMěstské divadlo BrnoMládežmódamoderní technologieMoravská galerieMoravské zemské muzeummotosportMuzeum města BrnamuzikálNárodní divadlo BrnoNejvyšší soudnekrolognová výstavbaNové Město na MoravěnovinářobranaobuvochotnícioperaosobnostpamátkapamátkyPamětnícipietní aktpodcastpodnikánípoetická kavárnapoeziepolitikapotravinářstvípozvánkaPrahapřednáškapřehradaRadio ProglasRakouskorecenzeřemeslaRovnostrozhovorsamosprávasborový zpěvseniořishowškolstvíslavnostní aktsociální politikasociální problematikasociální tematikasoutěžsoutěžeŠpilberkSportstavebnictvístrojírenstvíSyndikátSyndikát na výletěSyndikát novinářů jižní Moravytechnická památkaTechnické muzeumtelevizeTip na výlettrampingučňovské školstvíUkrajinaumělecké školstvíÚstavní soudVánoceVědaveletrhyVeletrhy BrnoVelikonoceVěstonická venuševila Löw-Beervínovodní hospodářstvíVýletvýročíVysoké učení technickévýstavavýtvarné uměnívzdělávánívzpomínkazdravízdravotnictvízemědělstvíživotní prostředíZoo Brnožurnalistika