Letošní Mendel Day – hlavním bodem byl křest knihy. Zakladatele genetiky přibližuje trošku jiným pohledem

Johann Gregor Mendel (20. 7. 1822 – 6. 1. 1884) byl všestrannou osobností a geniálním badatelem, který zlomovým objevem výrazně předstihl svou dobu. Letošní rok dvoustého výročí narození zakladatele genetiky, nese jeho jméno a je provázen řadou akcí, které vyvrcholí v létě. Náleží k nim i každoroční Mendel Day, pravidelně konaný 8. března v upomínce na toto datum roku 1865. Tehdy objevitel zákonů dědičnosti přednesl závěrečnou část zprávy o výsledcích svých experimentů s rostlinnými hybridy. Přednáška se konala v místě působení tehdejší Hospodářské společnosti, kde má své místo její pokračovatel: Mendelianum Moravského zemského muzea.

Stěžejní událostí pro letošní Mendel Day se stal slavnostní křest knihy, s přírodními vědami a genetikou přímými nitkami jen velmi volně vázaný. Křtiny měl svazek většího formátu, objemný, od pohledu imponující i patřičnou hmotností, jak zásadní díla mívají. Barevná, pohodu nabuzující malba na přední desce dávala znát, že vnitřní obsah tu bude trochu jiný. Když zvídavému nedá a podnítí prsty k zalistování, hned je jasné, že tu jde o práci systematickou a precizní, o vědu, častěji nazývanou uměním kuchařským.

PhDr. Jiří Sekyrák, Ph.D., vedoucí oddělení MZM byl hlavním editorem, který se spolupracovníky připravil k novému vydání letitou, kdysi populární a uznávanou kuchařskou knihu Luisy Ondráčkové. Autorka sem zanesla několik tisíc recepisů i dobrých praktických rad pro hospodyňky. Zajímavé tipy a podněty tu najdou i dnešní kuchaři a kuchařky, ať již z profese, nebo z ochoty a zájmu, či z nutnosti.

Paní Ondráčková od mládí sloužila v augustiniánském klášteře na Starém Brně, kde byl opatem Gregor Mendel. Škoda, že kromě své kuchařky nesepsala hrst vzpomínek na své strávníky. Takto můžeme z její knihy nasávat vůně, jak vstupovaly ke stolu do refektáře, ale pouze jen popustit uzdu fantazii, hádat, které vůně přitahovaly, které pokrmy měl v oblibě zakladatel vědecké disciplíny budoucnosti.

Z nového vydání knihy s příznačným názvem Kuchařka pro Mendela však nahlédneme trochu pod pokličku, získáme obraz o tom, co vše se podávalo na stůl,

o pokrmech všedních, každodenních, svátečních, postních, i o podobě velkých hostin. A také něco ke správnému stolování a etiketě. Paní Luisa byla kapacitou svého oboru, měla co říct a o čem psát. Její kniha vyšla ve více vydáních a doporučena byla jako vhodná učebnice pro dívčí školy tehdy zaměřené k rodinné výchově a k praktickým dovednostem budoucích hospodyněk.

V novém vydání najdeme řadu návodů k přípravě pokrmů, které lze dobře uplatnit i dnes. Některé mohou překvapit, neboť se v naší době již na talíři neobjevují, a jsou i recepisy, jimiž paní Luisa překročila svou dobu. Například návodem k přípravě chroustů. Oproti dnešku, kdy si již možno poručit rozmanité pochoutky hmyzí a broučí, je chroust, marná sláva, přece jen řádné sousto. Z klukovských let pamatuji dobu, kdy jich byly mraky, z jara se stromů padali, jak na podzim švestky na slivovici. Kam zmizeli, nevím, posledního jsem spatřil v televizi, jak jednoho z prohrané sázky musel pozřít předseda, dávno již neexistující strany důchodců. Co však nejvíce překvapilo, je velmi malý počet návodů na jídla z hrášku. To zůstává záhadou, každý čtenář může se pokusit o vlastní výklad či interpretaci tohoto faktu.

Kuchařka paní Luisy Ondráčkové každopádně nabízí dnešní kuchyni nejen mnoho inspirativních podnětů, ale i možnost nahlédnout téměř do talíře Gregora Mendela a ostatních starobrněnských augustiniánů. Kuchařku pro Mendela provází půvabné, možno snad říct i chutné ilustrace brněnské výtvarnice Venduly Chalánkové. Samotný křest proběhl důstojně, současně v uvolněné, bezprostřední atmosféře, v Mendelianu, na Biskupském dvoře, v místě, kde sídlila někdejší Hospodářská společnost a působil její zvlášť významný člen.

Součástí Mendel Day 2022 byla projekce dokumentárního filmu o J. G. Mendelovi, který natočil režisér Pavel Jirásek ve spolupráci s vedoucím Mendeliana Jiřím Severákem, s průvodním slovem, za přítomnosti obou.

Jaroslav Štěpaník

Autor článku:

Štítky

2023anketaarcheoskanzenarchitekturaarmádaarmáda ČRastronomiebaletbásněbásníkbibleBoskoviceBrnoČeská filharmonieČeská televizeČeské BudějoviceČeský rozhlas BrnocestováníChorvatičinohracizinciČTKCzech Press PhotodětidivadloDivadlo BarkaDivadlo Bolka PolívkyDivadlo Husa na provázkuDivadlo na OrlíDivadlo PolárkaDivadlo RadostdopravaekonomikaelektroexkurzefestivalFilharmonieFilharmonie BrnofilmfinancefolklórfotografiefotožurnalismusGlosaGrand PrixGrand Prix BrnohantechasičiHasičský záchranný sborhistorieHodonínhokejHorácká galeriehrad Veveříhrady a zámkyhudbahudba JanáčekJAMUJanáčekJanáčkova akademie múzických uměníjazzjubilantjubilantkakabaretKarel OurodaKlub LeitnerovaknihakočkykomedieKomorní opera HF JAMUkoncertkonferencekritikakvětinyléčbalidové uměníliteraturalodní dopravaLuhačoviceMagistrát města BrnaMasarykova univerzitamaso uzeninyMendelova univerzitaměstská částMěstské divadlo BrnoMládežmódamoderní technologieMoravská galerieMoravské zemské muzeummotosportMuzeum města BrnamuzikálNárodní divadlo BrnoNejvyšší soudnekrolognová výstavbaNové Město na MoravěnovinářobranaobuvochotnícioperaosobnostpamátkapamátkyPamětnícipietní aktpodcastpodnikánípoetická kavárnapoeziepolitikapotravinářstvípozvánkaPrahapřednáškapřehradaRadio ProglasRakouskorecenzeřemeslaRovnostrozhovorsamosprávasborový zpěvseniořishowškolstvíslavnostní aktsociální politikasociální problematikasociální tematikasoutěžsoutěžeŠpilberkSportstavebnictvístrojírenstvíSyndikátSyndikát na výletěSyndikát novinářů jižní Moravytechnická památkaTechnické muzeumtelevizeTip na výlettrampingučňovské školstvíUkrajinaumělecké školstvíÚstavní soudVánoceVědaveletrhyVeletrhy BrnoVelikonoceVěstonická venuševila Löw-Beervínovodní hospodářstvíVýletvýročíVysoké učení technickévýstavavýtvarné uměnívzdělávánívzpomínkazdravízdravotnictvízemědělstvíživotní prostředíZoo Brnožurnalistika